петък, 6 март 2015 г.

Инвестиране в петрол - различни инструменти



-Фючърсни контракти и договори за разлика (CFD)


Фючърсните контракти представляват инструмент с падеж, при който едната страна се задължава да вземе доставката на предварително определен по количество и качество петрол на предварително определена бъдеща дата на вече установена цена. Обикновено фючърсните цени на суровините се различават от настоящите текущи цени. С времето до изтичане на контракта обаче разликата става все по-малка. Проблемът при тях е, че се изисква голяма сума за инвестиция и затова се търгуват с маржин. Когато инвеститор купи фючърсен контракт, той очаква цената на основния актив да се повиши в бъдеще, което ще му позволи да реализира печалба.


По-голяма част от фючърсните контракти не се изпълняват на практика, т.е няма реална доставка на продукта, стоката, актива и т.н. Причина за това е, че повечето участници на пазара търгуват с цел извличане на спекулативни печалби.


Договорите за разлика (CFD) са рискови дериватвни финансови инструменти, които дават право за притежание на дялове без физически да ги купувате. Те също се търгуват с маржин и дават възможност за умножаване на печалбите, но и на загубите. Затова CFD търговията е подходяща за хора, които имат рисков капитал, или по-точно пари, които могат да си позволят да загубят.


Много от договорите за разлика, базирани върху суровини, се издават върхуфючърсни контракти, макар че има някои и на базата на спот цени. Това означава, че CFD договорът има краен срок, който е съобразен с датата на приключване нафючърсния контракт.


Съществуват няколко преимущества на търгуването на суровини със CFD пред това сфючърси. При фючърсните договори има вероятност да се наложи сами да поемете доставката на суровината. Докато при търгуването със CFD не притежавате действително злато, петрол или друга суровина, а просто търгувате цената на суровините и винаги разплащането се извършва в кеш. Освен това маржът за търговия със CFD е много по-нисък от този на фючърсите, а в допълнение сфючърсите ще бъдете таксувани с лихви всекидневно.


- Борсово търгуваните фондове (Exchange Traded Funds)


Борсово търгуваните фондове (ETF) са лесен и удобен инвестиционен инструмент, чиито дялове се търгуват на борсата точно както акциите. ETF представляват дялово участие в т.н. инвестиционни тръстове, които могат да инвестират както в кошница от акции, облигации или валути, така и само в един актив, например петрол.


При петрола има редица ETF, които отразяват различни компании, заети в добива, преработката и ползването на петрол и петролни продукти. Най-ликвидният борсово-търгуван фонд, свързан с петрола, е US Oil Fund (USO), който инвестира в само в петролни контракти така, че улавя волатилните движения на цената на петрола. Така инвеститорите могат да търсят възможности да се възползват от цената на петрола чрез фондове, които я отразяват директно.


Предимствата при борсово търгуваните фондове са, че са удобни, лесни за управление и са с ниски разходи (инвестиция в такъв инструмент включва само ниска комисионна и малка годишна такса за управление).


Проблемът при ETF обаче се крие под повърхността. При суровините фондът инвестира във фючърси. Поради спада на цените през последните месеци се налага практически ETF да купува скъп петрол от фючърс и да го продава евтин, тоест когато наближи датата на затваряне на позицията. Затова на практика USO се представя по-лошо от цената на петрола през последните 7 г., въпреки че следи цената му пряко.


-индиректна инвестиция в петрол чрез акции


Инвеститорите могат да получат непряка експозиция към петрола чрез купуване на акции в компании от енергийния сектор. Подобна инвестиция може да бъде само в няколко отделни компании, както и в "кошница" от такива, отново чрез ETF.


Така например, iShares Global Index Fund (IXC) или Energy Select SectorSPDR (XLE) инвестират в многобройни и разнообразни компании от тази сфера, което ги прави много по-ниско рискови. Друго предимство на индиректната инвестиция в петрол чрез енергийни компании е, че инвеститорът получава дивидент, чрез който може да компенсира евентуални загуби през годината.


В крайна сметка всеки търси отговор на най-важния въпрос, а именно дали си струва да се инвестира в петрол и ще скочи ли цената на черното злато. Никой не може да ви даде сигурен отговор и всеки носи сам риска от инвестицията си, но едно е сигурно - информираното решение е винаги по-добро от неинформираното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар