вторник, 24 март 2015 г.

Гърция пред излизане от ЕС?



Гърция заминава на кино. Това казва финансистът Джордж Сорос във все още непубликувано видео за агенция „Блумбърг”. Буквално думите му са "Гърция изтича в канала" - (Greece is going down the drain).

Ето как Сорос коментира пред „Блумбърг” спасителните преговори между гръцкия министър- председател Алексис Ципрас и ЕС: „Ситуацията за Гърция не се развива в добра насока и най-доброто, което може да се случи, е тя да се измъкне с късмет. Гърция е проблем, към който нито една от страните не е подходила правилно още от началото”.

Преговорите между правителството на Ципрас от СИРИЗА и институциите, подпомагащи финансирането на гръцката икономика – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, може да приключат с „авария”, която ще доведе до напускането от страна на Атина на еврозоната.

Ситуацията може да се отлага неопределено време, да се плащат лихви, без главници по дълга, но няма да има излишък, защото Гърция изтича през канала, казва Сорос.

Гърция се намира на ръба – правителството разполага едва с две седмици, докато парите приключат, според документи на Европейската комисия, публикувани от много международни медии, коментира агенцията.

Въпреки че Еврогрупата (групата от финансовите министри на еврозоната ) се съгласи на експериментално удължаване на помощта, Атина все още не е представила детайлен план за действие, който Европа иска, преди да отпусне транш от 7.2 милиона евро.


Правителството в Атина е определило срок от една седмица за изготвянето на плана с реформи, но дори тогава не е гарантирано, че Еврогрупата ще приеме това, което е представено, завършва Блумбърг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар