вторник, 7 юли 2015 г.

Защо кризата в Гърция не оказа подкрепа на златото?

Ако биковете са се надявали, че несигурността около събитията в Гърция ще окаже подкрепа на златото, те са останали разочаровани. Металът, който някога се къпеше в славата на превъзходно убежище на капитала, не само не поскъпна, но дори показва признаци за развитие на низходяща тенденция. Данните от борсово търгуваните фондове указват, че инвеститорите са склонни да съкращават експозициите си в ценния метал, въпреки политическите сътресения в Еврозоната.
На какво се дължи тази загуба на популярност?
Според анализатори на MUFG, коренът на проблема може би е, че гръцката криза вече е калкулирана в цените. Възможно е и инвеститорите да се надяват гръцката драма да приключи с deus ex machina – развой, на който вече ставахме свидетели не веднъж в дългата история на преговорите между Атина и кредиторите й.
От UBS обаче смятат, че картината е по-сложна. Според експертите на инвестиционната банка, реализацията на най-лошия сценарий, а именно излизането на Гърция от Еврозоната, може да се превърне в катализатор за поскъпване на златото.
Стратезите обаче предупреждават, че дори и в този случай ръстът едва ли би бил силен или продължителен, защото в последните няколко години отслабва корелацията между метала и апетита на пазарите към риск. Тази тенденция може да се обясни с няколко фактора, включително приключването на дългосрочния бичи период, както и все по-големия брой инвеститори, които вече имат злато в портфейлите си.
От UBS отбелязват още, че през последните години пазарите привикнаха да чуват лоши новини, и за да се насочи вниманието им отново към златото, ще е необходимо стремително и сериозно влошаване на обстановката на финансовите пазари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар