сряда, 10 юни 2015 г.

Гърция продава облигации, за да изплаща дълговете

Днес гръцкото правителство продаде тримесечни и шестмесечни облигации за 2.925 млрд. евро, за да рефинансирапредстоящи плащания.На практика чрез аукционите на краткосрочен дълг Европейската централна банка финансира непряко управляващите в Атина.
Тъй като доверието на чуждестранните инвеститори към гръцкото правителство е много ниско и съответно исканата от тях доходност за дълга е непосилно висока, Гърция разчита на местните купувачи – инвестиционни фондове и банки. Последните пък са изцяло зависими от финансирането предоставяно под формата на спешна ликвидност от ЕЦБ по механизма ELA.
Последните данни за трансферите в общата европейска финансова система TARGET 2 сочат, че Гърция е получила нетно над 115 млрд. евро. Постигната доходност по пласирания днес дълг е съответно 2.97% за книжата с падеж след 6 месеца и 2.70% за тези, изтичащи след 3 месеца. Видимо е, че лихвите са в пъти по-ниски от пазарните. Емитирането на краткосрочен дълг на вътрешния пазар е единственият източник за финансиране на дефицитите на гръцкото правителство, при условие, че директните плащания от институционалните кредитори – Европейската централна банка и Международния валутен фонд, остават блокирани. При това премиерът Алексис Ципрас трябва да се съобразява и с факта, че ЕЦБ и МВФ са наложили таван от 15 млрд. евро за дълга на Гърция с падеж под 1 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар