петък, 16 май 2014 г.

Тих старт на търговията в петък

Вчера бяхме свидетели на рязко поскъпване на японската йена спрямо основните валути. Първоначален катализатор бе оповестяването на по-добрия от очакваното японски БВП. На пръв поглед, по-силният растеж би следвало да бъде аплодиран от страна на инвеститорите както в посока акции, така и в съответна валута. Напротив, инвеститорите, изглежда, се уплашиха, което доведе до закриване на позициите им в акции и обратно купуване на йени. Това е така, понеже нов скок в икономическия растеж (Япония оповести най-доброто си тримесечие от третото тримесечие на 2011 г. насам) намалява вероятността централната банка на Япония да обяви допълнителни мерки за стимулиране на икономиката през следващите няколко месеца. Това доведе до спад на апетита към риск от страна на инвеститорите. 

Вчера, след слабите данни за БВП от цялата Еврозона, еврото първоначално също спадна. Единствено показателите на Германия показаха приличен растеж, но това не беше достатъчно, за да убеди инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се въздържи от по-нататъшно смекчаване на паричната си политика на срещата си идния месец. Същата позиция бе подкрепена с коментарите на вицепрезидента на ЕЦБ, Виктор Констанцио. Той отново подчерта, че при необходимост централната банка е готова отново да действа. Въпреки това, той отбеляза, че все още няма признаци за дефлация в Еврозоната. 

Но еврото възстанови позиции по-късно през сесията, тъй като щатският долар попадна под „къс“ натиск. Това стана след оповестяването на по-слабото от очакваното индустриално производство в САЩ. Данните поставиха под съмнение добрата новината от по-рано, касаеща спад в молбите при безработица; те сочеха, че за изминалата седмица, на база последните седем години, рекордно нисък брой американци са подали молби. 

Днешните по-значими отчети идват от САЩ и засягат разрешителните за строеж, началното жилищно строителство и Мичиганския индекс на потребителско доверие. 

Дейвид Морисън 

Източник: ActivTrades Bulgaria

5 коментара:

  1. тези новини за БВП в Япония вчера ми излязоха доста солени една минута невнимание и всичко може да отиде по дяволите. Много добре знам че по новини не се търгува и пак оставих отворена позиция ама те хората са го казали лакомията край няма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да и аз така като теб направих :( за което искрено съжалявам , но какво да се прави .. такъв е живота-тежък, когато се губят пари по такъв начин :(

      Изтриване
  2. Наистина слаб ден. Нямаше извевади. Малко пчивка.

    ОтговорИзтриване
  3. Да се надяваме от утре пазара да спори. Още не съм гледал календара. Но дано!

    ОтговорИзтриване
  4. в тези тихи дни е удобно човек да преосмисля стратегии

    ОтговорИзтриване