вторник, 20 май 2014 г.

Бундесбанк: Вътрешни фактори ще засегнат растежа на Германия

Германската централна банка смята, че най-голямата икономика в еврозоната ще се разшири по-бавно през второто тримесечие поради редица вътрешни фактори. Това показа месечният отчет на институцията за май, който бе представен в понеделник.
Според икономистите на банката допълнителният тласък от меката зима ще отслабне, докато растящата геополитическа несигурност от Украйна ще повлияе негативно на растежа. 
През първите три месеца на годината Германия oтчете растеж от 0,8% на тримесечна база, стимулиран от меката зима през тази година. Силен ръст в тази връзка постигна строителния сектор.
Официалните данни, публикувани през миналата седмица, показаха още, че германската икономика се е разширила с 3,3% на годишна база през първото тримесечие. Топлото време пък е допринесло за това покачване с 0,3%.
"Положителният ефект от меката зима през първото тримесечие статистически ще засегне сезонно коригираното равнище на растежа през второто тримесечие. Поради това данните вероятно ще бъдат сравнително слаби през второто тримесечие след сезонната и календарната корекция", се посочва в доклада на банката.
Институцията посочи също, че икономическата активност в страната е запазила "ясна възходяща тенденция" от началото на годината, повишавайки активността в строителството и инвестициите в машини и оборудване, както и по-високите потребителски кредити. Динамиката на вноса в страната се е забавила, докато износът се е разширил, за да достигне текущите високи нива.
"През следващите месеци икономическият подем в Германия ще се дължи главно на растежа на вътрешното търсене", посочи Бундесбанк, добавяйки, че негативните външни фактори са изиграли относително малка роля.
Въпреки това институцията посочи, че "възможността за външни сътресения напоследък се е увеличила значително поради по-голямото възприемане на икономическите рискове в редица развиващи се пазари и значителната геополитическа несигурност в Източна Европа 
Източник: investor.bg

1 коментар: