четвъртък, 24 юли 2014 г.

Над 1 млрд. лв. са били изтеглени от банките през юни

Сътресенията в банковата система са довели до изтегляне на депозити на обща стойност над 1 млрд. лв. от страна на бизнеса и домакинствата през последния месец. Това показват данните на БНБ от паричната статистика към края на юни. В нея няма конкретна информация за отделните банки, но с голяма степен на сигурност може да се предположи, че значителна част от средствата са изтеглени от Корпоративна търговска банка, която беше поставена под специален надзор, и Първа инвестиционна банка. Към края на полугодието кредитната активност на банките остава около нулата, като и при фирмените, и при заемите за домакинствата са отчетени минимални ръстове за месеца.

11 коментара:

  1. Сътресенията в банковата система са довели до изтегляне на депозити на обща стойност над 1 млрд. лв. от страна на бизнеса и домакинствата през последния месец.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще има неприятни последствия.

    ОтговорИзтриване
  3. май намериха начин да изкарат парите в обръщение :D :D :D :D
    ECB да се учи!

    ОтговорИзтриване
  4. Не е добре това - такова масово теглене на спестявания обезкървява банките.

    ОтговорИзтриване
  5. Даже според мен последиците ще са доста големи

    ОтговорИзтриване
  6. сега ще стане една бъркотия -ще зачестят обирите , тел. измами , и др такива защото хората си скътаха париците в буркан банк а

    ОтговорИзтриване
  7. Добре де , 1 млрд. лв са били изтеглени .. хубаво за да стане новина . А колко са били внесени? Не може тези пари да са по сейфовете на хората ..изключено. Това ,че са изтеглени от една банка не означава ,че не са внесени в друга?“ Нали така или бъркам?

    ОтговорИзтриване
  8. Да така е голяма част от средствата бяха пренасочени към други финансови институции.

    ОтговорИзтриване
  9. Определено успяха да накарат парите да се завъртят, онзи ден четох че дори имотните сделки в София са се повишили и цената на квадратен метър е тръгнала на горе :)

    ОтговорИзтриване
  10. След като са изтеглени, реално ще се инвестират, след което отново ще се върнат в банките. Но ще има и принадена стойност, възпроизводство. Което е добро за икономиката ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дам и аз така мисля. Щом надора си вади парите от банките значи има защо.

      Изтриване