вторник, 8 юли 2014 г.

Лятото ще е критично за щатските инвеститори?

Лятото на тази година започва много да наподобява това на 2011 година, според един от анализаторите от Уолстрийт, който очаква силно понижение в цените на акциите през следващите няколко седмици. И макар като цяло да е бичи настроен, Джефри Саут, главен пазарен стратег в Raymond James, смята, че по-нататъшния ръст, след силното повишение през последните две години, е пред сериозни предизвикателства.През 2011 година водещите щатски индекси се движиха около важни психологически граници. Тогава широкият щатски индекс, достигнал връх при ниво от 1 356 пункта, е бил продаден агресивно до нива от 1 100 пункта - ниво, което е пробил през октомври, преди да намери дъно малко след това, припомня Саут. В настоящия случай индексът S&P 500 “флиртува“ с психологическата граница от 2000 пункта, а технологичният Nasdaq се задържа при нива над 4 000 пункта от април насам. Малко над психологическите 17 000 пункта се търгува и индексът на сините чипове Dow Jones. Широкият щатски индекс е намерил своя пик през втората седмица на юли през 2011 година. Следва силно понижение, което се ускорява през втората половина на юли и началото на август, отвел индекса до нива от 1 100 на 9 август. Следва движение в тесни граници за индекса между 1 120 и 1 220, докато не последва пробив на 1 100 пункта и намиране на дъно при ниво от 1 075 пункта на 4 октомври. От този момент следва обръщане на посоката и повишение, без индексът да регистрира корекция повече от 10% до днес. Според Саут напълно е възможно да станем свидетели на подобен спад от 18%, преди пазарът да се стабилизира. Той припомня, че от последната сериозна корекция през 2012 година S&P 500 се е повишил с цели 27%. Източник: profit.bg

10 коментара:

  1. Лятото на тази година започва много да наподобява това на 2011 година, според един от анализаторите от Уолстрийт, който очаква силно понижение в цените на акциите през следващите няколко седмици.

    ОтговорИзтриване
  2. Индексите по принцип са си в бичи тренд. Но и на тях им е нужна корекция от време на време. Вероятно е дошло време за такава, по-дълбочка корекция, кой знае?

    ОтговорИзтриване
  3. Гледма че пак падат, ама да видим до къде. НЕ ги търгувам , но понякога са полезни да се погледнат за да се ориентира човек в ситуацията на пазара :)

    ОтговорИзтриване
  4. споренд мене корекция време и е

    ОтговорИзтриване
  5. В настоящия случай индексът S&P 500 “флиртува“ с психологическата граница от 2000 пункта, а технологичният Nasdaq се задържа при нива над 4 000 пункта от април насам.

    ОтговорИзтриване
  6. Рано е да се каже. Анализаторите бързат с техните си прогнози. Но май повече манипулират, от колкото да дават някаква оценка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля , но в повечето случай прогнозите на анализаторите се сбъдват

      Изтриване
  7. Нямам доверие на такива прогнози.

    ОтговорИзтриване
  8. иска да всява паника, почнат ли още 5-6 като него да грачат може и да стане

    ОтговорИзтриване
  9. Хах като чета тези архиви и ми става смешно. Сега октомври месец видяхме за какво става въпрос. Американската икономика мачка наред.

    ОтговорИзтриване