вторник, 15 юли 2014 г.

Япония очакванo не измени паричната си политика

Японската централна банка (ЯЦБ) остави паричната си политика непроменена според очакванията, позовавайки се на умерените темпове на възстановяване на икономиката. Peшението дойде въпреки спада в търсенето, който последва покачването на данъчното бреме от 1 април. Институцията съобщи, че ще продължи да увеличава паричното предлагане с годишен темп от 60-70 трлн. йени, както бе предвидено през април 2013 г., за да бъде постигната целта от инфлация от 2 на сто. Представените в края на юни данни на Националното статистическо бюро показаха, че базисната инфлация в Япония се е увеличила с 3,4 на сто на годишна база през май след покачването на данъка върху продажбите от 5% на 8% от 1 април. Това на практика означава, че реалният инфлационен натиск вероятно все още е доста под заложената цел от страна на банката, предава WBP Online. Eкспертите от Capital Economics Марсел Тиелиант и Марк Уилямс заявиха, че инфлацията е по-вероятно да спадне обратно през следващите месеци, отколкото да се покачи още повече. "Очакваме банката да обяви по-нататъшно разхлабване по-късно през годината", коментираха те. По думите им въпреки че номиналният темп на инфлация се повиши в резултат на покачването на налога върху потреблението, натискът за повишаване на цените на вносните стоки замира. Основната причина за това е задържането на курса на йената без особено изменение в последните месеци. От ЯЦБ посочиха, че годишният темп на инфлация вероятно ще остане около 1,25% за известен период от време. Средната прогноза на членовете на Борда за фискалната 2014 г. е 1,3% – без промяна спрямо прогнозата, направена през април. Прогнозата за 2015 г. пък също остана без изменение при 1,9 на сто. Институцията понижи очакванията си за растежа на брутния си вътрешен продукт (БВП) до 1% от 1,1%, каквито бяха прогнозите през април. За фискалната 2015 г. пък прогнозите останаха при 1,5%. Икономическите данни от Япония, които последваха покачването на данъка от 1 април, бяха донякъде смесени, но като цяло картината показа оптимизъм за икономиката в дългосрочен план. Доверието на потребителите се възвърна през юни, като правителственият индекс нарасна до 41,1 пункта спрямо 39,3 пункта месец по-рано. Продажбите на дребно пък се покачиха с 4,6% спрямо май, когато бе отчетено рязко свиване от 13,6 на сто. Източник: investor.bg

9 коментара:

  1. Японската централна банка (ЯЦБ) остави паричната си политика непроменена според очакванията, позовавайки се на умерените темпове на възстановяване на икономиката. Peшението дойде въпреки спада в търсенето, който последва покачването на данъчното бреме от 1 април.

    ОтговорИзтриване
  2. Е че е очаквано така е, но инвеститорите ги интересуваше какво ще кажат за бъдещите насоки на монетарната политика, така че статията не е много коректно озаглавена.
    А за мен ще е интересно след няколко месеца какво ще стане с монетарната им политика, а не сега .

    ОтговорИзтриване
  3. ЯЦБ си е начертала план и не го променя за да има доверието на инвеститорите

    ОтговорИзтриване
  4. яцб не направи корекции на паричната си политика и заложи на подобряването на икономиката в дългосрочен план

    ОтговорИзтриване
  5. Eкспертите от Capital Economics Марсел Тиелиант и Марк Уилямс заявиха, че инфлацията е по-вероятно да спадне обратно през следващите месеци, отколкото да се покачи още повече.

    ОтговорИзтриване
  6. Япония не иска силна йена и това си е.........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странно,но така изглежда.

      Изтриване
    2. Няма нищо странно. Няма държава, която да иска скъпа национална валута. Нож за индустрията и износа!!

      Изтриване
  7. по принцип ЯЦБ е консервативна банка и мерки взима в крайни случаи
    но в днешно време традициите не са това което бяха

    ОтговорИзтриване