вторник, 10 юни 2014 г.

ЕЦБ създава нови балони?

Предприетите мерки от страна на ЕЦБ в края на миналата седмица бяха широко приветствани от световните пазари и доведоха до ръст на индексите в Европа и нови рекорди. Съществуват, разбира се, и критици на тези стимулиращи мерки. Виж още: ЕЦБ с решителни мерки Според ръководителя на немския институт ZEW – Клеменс Фуест, мерките от страна на европейската централна банка създават „предпоставки за балони“. „Имам лошо усещане за това... Притеснява ме опасността политиката на ЕЦБ да произведе ново балонизиране на активи с политиката на евтини пари“, коментира Фуест пред немските медии. С ниво на инфлация от 0.5% и безработица от 11.7%, ЕЦБ прие мерки за стимули на икономиката на еврозоната. Лихвите по депозитите бяха понижени, а с програмата за обратно изкупуване на облигации се предоставят нови евтини заеми, целящи да прекратят стерилния ръст на икономиката в региона. Според Фуест, налице е вероятност от 95% за приемане на нови стимулиращи мерки с течение на времето, след като стане ясно, че настоящите стимули са неефективни. Тези мерки най-вероятно ще отведат индексите до нови висини и до потенциалната възможност за достигането им на „неразумно високи“ нива, смята специалистът. „За да се преодолее кризата, правителствата на европейските страни трябва да предприемат мерки, а не да разчитат на едноличните действия на ЕЦБ“, допълва Фуест. „Правителствата трябва да продължат със структурните реформи, за да стимулират сами собствените си икономики“, смята специалистът. До момента немски представители на различни институции са сред най-върлите противници и критици на стимулите на ЕЦБ. Според много от тях тези мерки могат да доведат до повишение на инфлацията особено в Германия, където тя е значително по-висока в сравнение с останалите членки на еврозоната. Източник: profit.bg

9 коментара:

  1. До момента немски представители на различни институции са сред най-върлите противници и критици на стимулите на ЕЦБ. Според много от тях тези мерки могат да доведат до повишение на инфлацията особено в Германия, където тя е значително по-висока в сравнение с останалите членки на еврозоната.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами щом има опасност да че повиши инфлацията, ще им се наложи и да повишат отново лихвите, после ще почнат да печатат пари... и в крайна сметка европейската икономика ще тръгне по стъпките на американслата.

    ОтговорИзтриване
  3. Германия (икономиката която дърпа еврозоната нагоре) започва да прегрява, а ЕЦБ бута лихвите :D
    Нещата няма да завършат добре :)

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. германия дърпа икономиките в еврозоната нагоре и без тези мерки на ецб затова и ги критикуват яростно

    ОтговорИзтриване
  6. Германия винаги е била номер едно в Европа. Няма какво да ги мислим. Въпроса е ние какво можем да намажем покрай тях!!

    ОтговорИзтриване
  7. Умерено обезценяване на еврото, особено в летния сезон, няма да им навреди - ще се засили износът, туризмът също ще се повлияе благоприятно.

    ОтговорИзтриване
  8. Лихвите по депозитите бяха понижени, а с програмата за обратно изкупуване на облигации се предоставят нови евтини заеми, целящи да прекратят стерилния ръст на икономиката в региона.

    ОтговорИзтриване
  9. изключително разнообразие от новини

    ОтговорИзтриване