четвъртък, 12 юни 2014 г.

Паундът поскъпна след данни за заетостта

Сравнително малко икономически данни бяха оповестени вчера. Независимо от това, имаше добри движения на валутния пазар. Данните за заетостта от Великобритания дойдоха над очакванията, което доведе до рязко поскъпване на британския паунд. Стерлингът регистрира прилични печалби не само срещу щатския долар, но и срещу еврото. Това се случи след анонса, че при прогноза от 6,7% процентът на безработица е спаднал до 6,6% през трите месеца до април 2013; предходната стойност бе 6,8%. Така нивото на безработица във Великобритания достигна най-ниското си равнище от януари 2009-та година насам. Все пак, трябва да отбележим, че средните доходи са намалели значително, като причина за това са забавените плащания на бонуси през април. Въпреки това, общата картина показва, че икономиката на Великобритания се подобрява, така че инвеститорите може да очакват Bank of England да повиши лихвите по-рано от дванадесетмесечния период. Но като контрааргумент, производителността спада, а това ще бъде оправдание за BoE да не рискува с поскъпване на стерлинга. В края на краищата, има няколко централни банки в света, които могат да бъдат упрекнати, че пречат при съответните експортни пазари чрез висок обменен курс на националните валути.Вчера бяхме също така свидетели на големи печалби за японската йена, докато еврото продължи да спада. Йената поскъпна, след като инвеститорите се върнаха обратно в режим „risk off“ . Това се потвърждава и от резкия спад на основните фондови индекси. Обикновено, инвеститорите продават ниско доходните йени, когато апетитът към риск се покачва. Те използват тези средства, за да купят по-високодоходни и рискови активи. Следователно, когато има опасения, че активи са свръх купени, инвеститорите покриват тези позиции и обратно изкупуват своите къси позиции в йени.През нощта, както се и очакваше, Резервната банка на Нова Зеландия повиши основния лихвен процент от 3,00% на 3,25%. Заетостта в Австралия спадна неочаквано, въпреки че процентът на безработицата показа леко подобрение. Aussie долар първоначално спадна, но в последствие поскъпна.Индексът на цените на едро от Германия излезе много по-слаб от очакванията. Това е още един знак за дефлационен натиск в Еврозоната. Единната валута бе разпродадена заради новината, но скоро след това се възстанови.Днешните по-значими данни включват промишленото производство от Еврозоната. От САЩ имаме също така продажби на дребно, седмични молби за помощи при безработни, бизнес запаси и аукцион на 30-годишни облигации. Управителят на Bank of England, Марк Карни, ще изнесе реч в 21:00 ч лондонско време. Източник: ActivTrades.bg

10 коментара:

  1. Данните за заетостта от Великобритания дойдоха над очакванията, което доведе до рязко поскъпване на британския паунд. Стерлингът регистрира прилични печалби не само срещу щатския долар, но и срещу еврото.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда, че добрите данни за заетостта във Великобритания са една от новините на седмицата в сферата на финансите. :) Очевидно се очаква голям растеж на промишленото производство в ОК, а оттам и растеж на икономиката им. Това несъмнено ще ускори възходящия тренд на британския паунд.

    ОтговорИзтриване
  3. Най-интересно е, че за сега с всички стимули само Великобритания успяха да вдигна икономиката си и показват че май знаят какво правят ? :)

    ОтговорИзтриване
  4. спад на безработицата и подем на икономиката стабилен паунт ако и това не е добрата новина на деня

    ОтговорИзтриване
  5. да и аз се надявам паунда да е стабилен това ме устройва на този момент

    ОтговорИзтриване
  6. Тоя път го хванах на тясно. От доста време не съм имал 150 пипа от една позиция!!!

    ОтговорИзтриване
  7. А дано ама надали :) от финансовата институция Barclays Plc. очакват еврото да се понижи до 1.28 в следващия месец и до 1.27 в следващите три месеца, в сравнение с предходните прогнози за 1.32 след месец и 1.30 след три месеца.

    ОтговорИзтриване
  8. И ако винаги ставаше така като Barclays очакват, всички щяха да следват техните прогнози.

    ОтговорИзтриване
  9. Днешното поскъпване бе истинско. Утре ще четем коментарите.

    ОтговорИзтриване
  10. тази седмица паунда определено е хита

    ОтговорИзтриване