събота, 14 юни 2014 г.

Първо седмично понижение за S&P 500 от четири седмици насам

Щатските индекси записаха повишения във вчерашната сесия подкрепени положителните новини в технологичния сектор, но основните индекси отчетоха седмичен спад, след като напрежението в Ирак продължи да поражда опасения у инвеститорите. Intel Corp бе една от най-поскъпналите акции в S&P 500 и една от най-активно търгуваните в Nasdaq, но като цяло ръстът на пазара бе ограничен от насилието в Ирак, което покачи цената на петрола до най-високото й ниво от септември насам. Анализаторите се опасяват от ефекта, който един продължителен период с високи цени на суровините може да окаже върху икономическия растеж, особено на фона на индексите, които са при рекордни нива. Президентът Барак Обама обяви вчера, че има нужда от няколко дни, за да реши как САЩ ще помогне на Ирак, но изключи връщането на войски в страната. Индексът на волатилността VIX вчера падна с 3% до 12.18. Акциите на Intel поскъпнаха с близо 7% до 29.87 долара ден след като компания повиши прогнозите си за приходите за годината, посочвайки като причина за това по-голямото от очакваното търсене на персонални компютри за бизнеса. Акциите на OpenTable Inc се оскъпиха с 48.3% до 104.48, след като Priceline Group Inc обяви, че ще купи компанията за 2.6 млрд. долара. Книжата на Priceline поевтиняха с 3% до 1 189.30 долара. При другите интернет компании акциите на Yelp Inc записаха ръст в цената от 13.8% до 74.92 долара, докато тези на GrubHub Inc се оскъпиха със 7% до 36.00 долара. Индексът Dow Jones нарасна с 41.55 пункта, или 0.25%, до 16 775.74 пункта, докато S&P 500 се повиши с 6.05 пункта, или 0.31% до 1 936.16 пункта, а технологичният Nasdaq Composite добави 13.02 пункта, или 0.3% до, 4 310.65 пункта. За седмицата Dow изгуби was down 0.9 percent, the S&P fell 0.7 percent and the Nasdaq was down 0.25 percent. Това бе първото седмично понижение след три поредни седмици на ръст за S&P 500. Индексът бележи повишение от близо 4.8% от началото на годоната. Цената на суровия петрол от сорта Брент продължи да нараства до 113 долара за барел вчера, отбелязвайки повишение с около 4 долара от началото на седмицата, на фона на опасенията, че насилието в Ирак може да доведе до гражданска война, която в крайна сметка да се отрази на износа на петрол. Вчера стана ясно, че потребителските нагласи в САЩ са се влошили неочаквано през юни, според индекса на Thomson Reuters и Мичиганския университет. Източник: profit.bg

5 коментара:

  1. Щатските индекси записаха повишения във вчерашната сесия подкрепени положителните новини в технологичния сектор, но основните индекси отчетоха седмичен спад, след като напрежението в Ирак продължи да поражда опасения у инвеститорите.

    ОтговорИзтриване
  2. Скаоро не съм влизал при S&P 500. Малко непредвидими са ми индексите и си ги избягвам. Инак имат прилична волатилност. Но реакциите са им много .......... "емоционални", ако мога така да се изразя!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Eвентуална гражданска война ще вдигне още цената на петрола .

    ОтговорИзтриване
  4. Доста съм изненадан от това понижение. Все пак S&P 500 е вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ след Дау Джоунс. За първи път е публикуван през 1957 година като стойността му се определя от 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании.

    ОтговорИзтриване
  5. S&P много ме изкушава с цел инвестиций, някой знае ли дали може да се търгува целия индекс?

    ОтговорИзтриване