сряда, 18 юни 2014 г.

Доларът запази ръста си спрямо повечето основни валути

Доларът запази ръста си спрямо повечето основни валути преди очакваното по-късно днес решение относно фискалната политика на Федералния резерв - на фона на признаците, че банката е все по-близо да вдигане на лихвите с оглед на икономическия растеж. Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че щатската валута ще поскъпне спрямо всички останали валути на страните от Г-10 през тази година, на фона на приключването на програмата за изкупуване на облигации и сигналите за края на ерата на ниските лихвени проценти. Доларовият индекс на Bloomberg върви към най-високото си ниво на затваряне от седмица насам, след като данни вчера показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила миналия месец. Южнокорейският вон се понижава в пети пореден ден, което е най-голяма му губеща серия от януари насам. Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3547 спрямо еврото по-рано днес, след като поскъпна с 0.2% вчера. Щатската валута се търгуваше срещу 102.19 йени, след като поскъпна до 102.24 йени вчера, което бе най-високото ниво от 11 юни насам. Йената пък се обезцени с 0.1% до 138.45 спрямо еврото. Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 014.72, вървейки към най-високото си ниво на затваряне от 10 юни насам. Вероятността Фед да вдигне лихвите следващата година нарасна до 50.4% вчера, в сравнение с 47.4 в предходния ден, въз основа на сключваните фючърсни контракти след изнесените от Министерството на труда данни за инфлацията. Потребителските цени са нараснали с 2.1% в 12-те месеца до май, съобщиха вчера от Министерството на труда. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 2% ръст. Доларът е поскъпнал с 0.4% през последния месец и е третата най-добре представяща се валута. Йената е поевтиняла с 0.3% спрямо кошница от 10 други валути, а еврото пада с 0.8%. Доларът ще поскъпне с 3.4% до 1.31 спрямо еврото до 31 декември и ще се оскъпи с 4.7% до 107 спрямо йената, според осреднената прогноза на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg. Доларът ще се оскъпи с 2.8% до 1.65 долара за паунд и ще добави 3.6% до 6.77 шведски крони за долар. Корейският вон днес поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като конфликтът в Ирак се задълбочи, намалявайки търсенето на по-доходоносни активи. Вонът падна с 0.2% до 1 023.36 за долар, след като бе поевтинял до 1 023.78, което бе най-ниското му ниво от 5 юни насам. Петдневното понижение е най-дългата губеща серия за корейската валута от края на януари насам.

9 коментара:

  1. Доларовият индекс на Bloomberg върви към най-високото си ниво на затваряне от седмица насам, след като данни вчера показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила миналия месец.

    ОтговорИзтриване
  2. Поне за известен период от време това, какво ще ни каже тази вечер Йелен, ще се отрази на пазара. После пазарът пак ще си поеме пътя, както си го е решил........

    ОтговорИзтриване
  3. Не мисля, че ще кажат нещо толкова значимо, че да отслаби долара.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз съм на това мнение но за всеки случаи пускам вилица пък то ще си покаже

      Изтриване
  4. Днес май доста се изсипа на север. Не очаквах да минем ниво 1.36. Но пазара е бог!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама как няма да показва сила долара. Той показва страхотна мощ срещу златото и го бие в земята, та някакви си евра и йени, дето ги печатат на поразия ли ще му се опрат? Голяма сила е това долара, да знаете. Остава ни само да разберем докога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. все пак да не забравяме че това е просто хартия

      Изтриване